Džus z granátového jablka

24.09.2014 17:05

Džus z granátového jablka je samozřejmě jednoduché připravit. Vydlabeme zrníčka a ty odšťavíme. Ne všichni ale zatím tento džus ochutnali a málokdo možná tuší, že je úžasně chutný a osvěžující. A nejen to. Je také samozřejmě velice výživný.

Granátové jablko, jež v Orientě platí za symbol nesmrtelnosti a smyslnosti, lidé pěstují přinejmenším 5000 let. Málokomu jsou však známy jeho skvělé léčivé vlastnosti.

Před nedávnem vědci podrobili granátové jablko důkladnému výzkumu a zjistili, že čerstvá i fermentovaná šťáva, semena i extrakt z těchto semen mají antioxidační účinky. Granátové jablko představuje vydatní zdroj draslíku a vitamínu C, stejně jako polyfenolů a flavonoidů, které nás chrání před kardiovaskulárními chorobami a rakovinou.

Sklenice šťávy či polévková lžíce koncentrátu z granátového jablka obsahuje více těchto ochranných látek než červené víno, zelený čaj nebo pomerančová šťáva. Za své antioxidační účinky vděčí granátové jablko mimo jiné hořčinám obsaženým ve slupce, která se zpracovává při výrobě šťávy. V porovnání s červeným hroznovým vínem nebo zeleným čajem, jež dosud platily za nejúčinnější rostlinné antioxidanty, vykazuje granátové jablko třikrát až čtyřikrát vyšší účinnost antioxidačních látek.

Povzbudivé jsou i výsledky dlouhodobého výzkumu: u pokusných osob, které požívali 1-3 roky koncentrát z granátového jablka, došlo k významnému zlepšení jejich kardiovaskulárních potíží. Biologická jedinečnost granátového jablka se odráží rovněž ve skutečnosti, že nemá žádného přímého botanického příbuzného. Je tudíž potencionálním zdrojem mnoha dosud neznámých látek, které mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví.

Zdroj: Regenerace 1/2005

Zpět

Kontakt

Jana Přibylová
Mírová 1446
Rychnov nad Kněžnou
51601

605307857

www.ziva-strava-obchod.cz

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode