Několik slov o živé stravě

19.08.2013 10:42

Proč jíst syrové potraviny?

Stravování se syrovou stravou je založeno na přesvědčení, že zdravé jídlo pro tělo je v syrovém stavu. Ohřívání potravin je přijatelné, pouze pokud teplota zůstane nižší než 42 stupňů .

Vaření vede k denaturaci enzymů přirozeně přítomných v potravině. V enzymech je životní síla pomáhají nám trávit potravu a vstřebávat živiny. Pokud jíme vařené jídlo, je naše tělo nuceno pracovat tvrději protože musí produkovat více enzymů. V průběhu doby, kdy má naše tělo nedostatek enzymů díky vařené potravě, začínají vznikat zažívací problémy z nedostatku živin, ke zrychlenému stárnutí a  nárůstu tělesné hmotnosti.

Vaření jídla může snížit jeho nutriční hodnotu. Například množství protirakovinných látek v brokolici se výrazně snižuje, pokud je brokolice uvařená. Některé vitamíny jako vitamín C a kyselina listová jsou zničeny teplem. Vaření také podporuje tvorbu některých potenciálně škodlivých látek v potravinách.

Jaké může být stravování v rámci syrové stravy?

Existují různé způsoby, jak se lidé stravují „na syrové stravě“. Většina lidí, kteří se živý syrovou stravou jsou vegetariáni. Někteří konzumují syrové produkty živočišného původu, jako je syrové mléko, sýry vyrobené ze syrového mléka, syrové ryby nebo syrové maso. Někteří lidé jedí jen syrové potraviny, zatímco jiní jí část potraviny vařených. Procento syrové stravy je obvykle 70% nebo i více procent stravy.

Syrová strava je detoxikační a čistící a to zejména po zahájení konzumace syrové stravy. Lidé si obvykle dávají detoxikační dietu po dobu 3 až 21 dnů. Po detoxikační dietě nebo očistě mohou pokračovat v konzumaci syrové stravy, vrátit se ke své běžné stravě, nebo se snaží zlepšit jejich každodenní stravu konzumací více syrových potravin.

Jaké jsou možnosti přípravy syrové stravy?

  • Namáčení

Syrové fazole, luštěniny, ořechy a semena obsahují enzymy, které jsou obvykle zničeny vařením. Živiny mohou být uvolněny namočením a jejich klíčením.

Klíčení zahrnuje namáčení ve vodě na určitou dobu. Ačkoli doporučená doba klíčení se liší od 2 hodin (kešu), až po jeden den (mungo fazole), některé suroviny je lepší namáčet přes noc. Je ideální použít ekologické osivo, fazole, luštěniny nebo ořechy.

Opláchněte fazole, ořechy, luštěniny, semena a vložte do skleněné nádoby. Přidejte vodu o pokojové teplotě a namočte přes noc rovněž  při pokojové teplotě. Mungo fazole vyžadují namáčení celých 24 hodin. Před použitím je několikrát vypláchněte.

  • Klíčení

Po namočení semen, fazolí a luštěnin začíná proces klíčení. Umístěte je do nádobky nebo sklenice na klíčení. Nechte je při pokojové teplotě po doporučenou dobu a dvakrát denně je propláchněte čistou vodou. Po vyklíčení je dobře propláchněte, nechte okapat. Uložte je ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 5 dnů.

  • Dehydratace

Potraviny mohou být do 42 stupňů zahřívané- sušené. Dehydrovat můžeme hroznové víno (rozinky), rajčata, kapustové  čipsy, sušenky, chleby, krutony a ovoce

  • Mixování

Potraviny můžeme nasekat pomocí mixéru do smoothies, pesta, na polévku a hummus.

  • Kvašení
  • Odšťavňování

Jaké vybavení se používá při přípravě syrových poraviny?

  • Blender/mixér - na smoothies, polévky, rostlinná mléka
  • Ohřívání – ne více jak na 42 stupňů.
  • Odšťavňovač
  • Mini-mixér - pro drcení nebo mletí malého množství jídla
  • Kuchyňský robot
  • Velké nádoby nebo misky na namáčení a klíčení semen, obilí a luštěnin

Na syrové stravě se lidé obvykle vyhýbají potravinám vypěstovaným za pomocí pesticidů nebo vyrobených s konzervanty, přísadami nebo potravinářskými barvivy.

Jaké jsou výhody syrové stravy?

Lidé, kteří následují syrovou stravu věří, že to má četné zdravotní výhody, včetně:

  • Zvyšování energie
  • Jasnější kůže
  • Úbytek hmotnosti
  • Snížení rizika onemocnění

Syrová strava obsahuje méně trans-tuků a nasycených tuků, než je typické pro západní stravu. Také obsahuje nízký obsah sodíku a cukru a naopak obsahuje vysoký obsah draslíku, hořčíku, kyseliny listové, vlákniny, vitamínů a zdraví prospěšných antioxidantů. Tyto vlastnosti jsou spojeny s nižším rizikem nemocí, jako jsou srdeční onemocnění, cukrovka a rakovina. Například studie publikovaná v Journal of Nutrition zjistila, že konzumace syrové stravy snižuje plazmatickou hladinu celkového cholesterolu a triglyceridů.

Syrová strava má příznivý vliv na rovnováhu pH , protože je zásaditá. Příliš mnoho kyselin v těle vede k onemocnění.

Kromě okamžitých výhod syrová strava zpomaluje proces stárnutí.

Zdroj: www.about.com

Přeložil: Nikol Jelínková,  www.ziva-strava-obchod.cz

Raw produkty, ekologickou drogerii i přírodní kosmetiku nakoupíte v e-shopu www.ziva-strava-obchod.cz. Na těchto webových stránkách si můžete přečíst články o živé stravě a inspirovat se raw recepty.

Zpět

Kontakt

Jana Přibylová
Mírová 1446
Rychnov nad Kněžnou
51601

605307857

www.ziva-strava-obchod.cz

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode