O „stoprocentních“ džusech

22.08.2013 11:01

Věděli jste, jak se dělají 100% džusy?  Pokud si myslíte, že vymačká čerstvá šťáva z pomerančů a zabalí do tetrapakových krabic, jste na omylu. Postup je zcela jiný. Pomeranče se sklidí (v jižní Americe, USA, jižní Africe apod.), zpracují, vymačkají, pasterizují a pak se z nich, buď ve vakuu. Nebo za vysoké teploty, odpaří voda.

Tím se džus zkoncentruje a pak se zmrazí. Transportuje se při -12 stupních na druhou stranu zeměkoule. Na místě s pak rozředí vodou do potřebných koncentrací. Protože se těmito procesy samozřejmě ztratí esenciální oleje a tím i chuť a vůně, přidají se tam zpět např. ze slupek při rozředění a tzv. rekonstitucí. Tak vznikne údajný 100% džus či šťáva. Přidat se musí i vitamín C, kvůli kterému si pak tento výrobek lidé kupují.

Opravdový džus si můžete jednoduše připravit doma.

U nektarů je to ještě horší, protože tam se džusu přidá jen trochu a zbytek nápoje tvoří kromě vody cukry nebo umělá sladidla a příchutě. Ještě před deseti lety se džusy dělaly i ze zbytků vylisované dužiny, která se propláchla a naředila. Tohle už EU zakázala, jiné šizení je však povoleno.

Lidé stále ovšem bohužel vybírají výrobek podle reklamy, ceny a hezkého obalu.

Není nad čerstvě vylisovaný džus!

Zdroj: Meduňka srpen 2010

Autor: Dr. Jan Šťastný

Zpracoval: www.bio-infoweb.cz

Zpět

Kontakt

Jana Přibylová
Mírová 1446
Rychnov nad Kněžnou
51601

605307857

www.ziva-strava-obchod.cz

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode